Pasionații de grădinărit și peisagistică și-au dat întâlnire în weekend la USV. Au fost multe plante, dar și fântâni sau utilaje

luni, 29 aprilie 2024, 03:00
3 MIN

Peste 50 de expozanți au fost prezenți în weekend la ,,Garden Fest”, evenimentul organizat de Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV), pentru toți ieșenii pasionați de mediul înconjurător, de horticultură și peisagistică.

Organizat pe Stadionul USV Iași, Garden Fest a reprezentat un punct de întâlnire pentru antreprenori, specialiști, studenți și toți cei pasionați de plante și natură, prin intermediul acestui eveniment dorindu-se consolidarea legăturilor între comunitatea academică și profesioniștii din domeniu.

Vizitatorii au avut acces la o varietate de informații și resurse, incluzând amenajări și întreținere peisagistică (plante, răsaduri, produse din plante, gazon, precum și echipamente și materiale pentru grădinărit), dar și la workshop-uri organizate de expozanți.

Grădinile sustenabile, în trend

Fără doar și poate, atracția evenimentului a fost ,,Belle Jardin”, o grădină realizată după un concept modern, cu o lună uriașă ca element decorativ principal, dar și o fântână arteziană din Italia.

,,Sunt recomandate grădinile sustenabile, rezistente. Elementele principale ale acestei grădini sunt fântâna arteziană din oțel și luna împreună cu stelele.

Noi lucrăm din 2020, ne-am gândit să aducem și altceva pe piață, în materie de peisagistică și accesorii. Pentru ce înseamnă design-ul fântânii am apelat la colaboratorii noștri din Italia, ghivecele din Vietnam, iar luna din Germania.

Avem mai mulți furnizori și parteneri, și importăm în toată țara.

Luna se aprinde superb seara, are 1,5 metri diametrul, avem clienți care au achiziționat-o, dar de dimensiuni mai mici”, a declarat pentru ,,Ziarul de Iași” Claudiu Ivașcu, inginer peisagist ,,Belle Jardin”.

Astfel de variante, așa cum a precizat specialistul, se pot adapta fără probleme în orice grădină atât din mediul urban, cât și din mediul rural, cu câteva precizări.

,,Accesoriile sunt pentru mediul urban, spunem noi, dar dacă se face un proiect, putem aduce și accesorii care să se preteze pe proiectarea aleasă. În funcție de balcon, dacă este mai nou sau nu, în funcție de casă, construcție, dar și personalitatea beneficiarului.

Prețurile pot începe de la câteva sute de lei și pot ajunge până la zeci de mii de lei. «Belle Jardin» este o variantă luxury, maximizată”, a adăugat acesta.

Importanța tehnologizării 

Și utilajele de grădină care ușurează în mod evident munca peisagiștilor, au fost apreciate de vizitatori.

Călin Ababii, student la Facultatea de Horticultură din cadrul USV Iași a participat la eveniment cu echipamente profesionale în ceea ce privește montarea gazonului, întreținerea sau semănarea, respectiv amenajările peisagere.

,,Hortimpact” este numele afacerii pe care o deține de mai bine de 2 ani. ,,Utilajele cară pământul, cultivă semințe, desigur că ușurează munca. M-am apucat de această afacere din dorința de a avea banii mei. Părinții nu muncesc în acest domeniu. Au avut o surpriză. Merge destul de bine afacerea, până acum, cea mai mare grădină de care m-am ocupat a fost a unei familii din Iași. Serviciile oferite de «Hortimpact» pot costa și 30000 de euro. Există oameni cu grădini foarte mari”, a declarat tânărul antreprenor.

,,Garden Fest” a beneficiat și de prezența Asociației Producătorilor Locali, ,,Produs în Iași”, precum și a altor asociații și organizații de profil. De asemenea, au fost disponibile delicii culinare la standurile gastronomice din zona de mâncare. 

În plus, pentru toți copiii prezenți au fost organizate ateliere educative, axate pe semănat și plantat în ghivece, promovând educația pentru un viitor sustenabil și respectul față de natură.

Comentarii